fredag 18 november 2016

Mina bästa husmorstips med bakpulver!!

Det här är något jag inte brukar göra, men nu då jag vet att dessa tips verkligen funkar - och används utav mig så harstädtips jag nu listat dem åt er:

25 användningssätt med bakpulver.

Först ska jag gå över lite småförklaringar som hör till texten.
När jag skriver "gör en pasta" så menar jag en slät kräm utav ingredienserna, dvs. till exempel av vatten och bakpulver. Eller något av de ingredienser som jag nämnt i gällande text.
Att ”sprinkla” gör de enkelt genom att exempelvis ha lite bakpulver i en tesil eller bara fördela ut med en tesked.
Jag har även delat upp min lilla lista i användningsområden:
Städning, Grovstäd, Hygien, Underhåll och Botemedel

Städning:
* Har du bränt fast maten på bottnen av en kastrull? Skölj av med vatten och töm edan kastrullen på vatten (den ska bara vara fuktig), sprinkla på med bakpulver och täck sedan bottnen med hett vatten. Låt stå i några minuter, så har det sedan blivit lättare för dig att diska bort det fastbrända.
stäädning* Få bort kalk från vattenkokaren genom att på kvällen sprinkla på bakpulver på bottnen och sedan fylla upp med någon cm vatten i botten. Låt stå över natten så är den ren och fin dagen efter.
* Gör rent toaletten genom att spraya den med vatten (både i och utanpå) och sedan sprinkla på med bakpulver och sist torka av med en våt trasa.
* Spishällen gör du rent med hjälp av att fukta hällen, sprinkla på bakpulver och gnugga där det behövs, gnid lite extra om det är ingrott, sedan torkar du av med en fuktig trasa.
* Vill du att dina kranar ska skina lite extra och vill du få bort de dumma kalkresterna som där växer? Skölj dem med vatten, sprinkla på bakpulver och låt det sitta i någon minut, torka sedan av med en fuktig trasa och avsluta med en torr trasa, jag lovar det blir skinande rent!

Grovrengöring:
* Gör rent dina utomhusmöbler i plast genom att använda dig utav en pasta av bakpulver och vatten och gnugga den på möblerna.
* Få rent grillgallret genom att skölja av det och sedan sprinkla på bakpulver. Gnugga bort med en fuktig svamp. Upprepa vid behov.
* Akvariet blir lätt rent genom att du sköljer av sidorna och sprinklar på bakpulver, låt det bubbla ett tag och torka av med en fuktig trasa.
* Om dina husdjur har råkat kissa eller bajsa på mattan, så få du bort fläcken genom att hälla lite vinäger på den och sedan sprinkla på rikligt ed bakpulver. Sätt en skål över så att dina husdjur inte är där och nosar, detta luktar rätt starkt. Efter 30 min kan du dammsuga upp bakpulvret och torka bort fläcken med en fuktig trasa.
* Stopp i avloppet kan ordna upp sig genom att hälla i lite vinäger och sedan sprinkla på rikligt med bakpulver, låt sitta fem minuter och häll sedan på med hett vatten. Upprepa vid behov.
* Tvättmaskinen rengörs genom att hälla i 1 dl vinäger och 1 dl bakpulver i tvättmedelsfacket. Sedan kör man ett istället för tandkrämprogram som man låter går klart.

Hygien:
* En pasta av vatten och bakpulver kan du enkelt använda som ersättare för tandkräm, vill du ha en whitening effekt, byt ut vattnet i pastan mot citron.
* Dålig andedräkt blir du lätt av med genom att göra en munskölj av ett glas vatten med en tsk bakpulver i sig. Gurgla runt munsköljen som vanligt och spotta ut. Detta hjälper att få bort dåliga bakterier och lukt, inte bara ersätta med en mintig doft.
* För att eliminera pormaskar, kan man göra en tunn pasta, som är lite rinnigare, med vatten och bakpulver. Fukta din hy med varmt vatten, så att porerna öppnar sig och smörj sedan huden med pastan.Låt pastan sitta kvar ca 20 sekunder. Skölj sedan av med ljummet vatten.

Underhåll: 
städa utan kemikalier* Har du en bil med mycket kråm? För att få kråmen blank och ren, gör en pasta av vatten och bakpulver, gnid på kromet och torka sedan av med en fuktig trasa och beundra sedan det skinande resultatet. Vid hårt ansatt kan du fukta området och sprinkla på bakpulver, låta det bubbla och sedan torka ort med en trasa.
* Få dina snittblommor att hålla sig längre genom att hälla i en tsk bakpulver i vasens vatten.
* Ibland när man köper gamla möbler så har den en illa luktade doft i lådor och skåp. Det löser jag genom att antingen sätta in en kopp med bakpulver, eller genom att sprinkla lite bakpulver i lådor och på hyllor. Du får då enkelt bort dålig lukt från dina gamla skåp och lådor.
* Få bort dålig lukt ur dina gympaskor genom att sprinkla lite bakpulver i dem över kvällen.
* Silver rengör du genom att gnida ut en pasta av vatten och bakpulver över silvret och sedan gnugga varsamt, torka av med en fuktig trasa.
* Badkaret och handfaten rengörs enkelt genom att skölja av dem, sedan sprinkla på med bakpulver och sedan torka av med en trasa, gnid lite extra där det behövs och skölj sedan av.
* Häll upp lite bakpulver på ett fat eller i en skål, häll på lite av din favorit doftolja, snart har en härlig doft spridit sig i ditt rum. Detta är en perfekt doftspridare.
* Bli av med fruktens vaxade yta genom att lägga frukten i ett vattenbad och ha i en msk bakpulver
* Gör rent diskbänken genom att fukta den och sedan sprinkla på ed bakpulver, torka av med en trasa och sedan är diskbänken ren och utan ränder.

Botemedel:
* Bli av med halsbränna eller dåliga uppstötningar genom att landa ett halvt glas vatten och en tsk bakpulver, Drick hemapotekkuren och bli av med problemen.
* Behandla smärtan från brännmaneterna genom att ha med dig en liten burk med pasta gjord på bakpulver och vinäger, smeta över där maneten bränt och smärtan försvinner.. Detta luktar dock lite småstarkt.
* En pasta av vatten och bakpulver lindrar smärtan vid insektsbett.

Oj, det vart en lång lista, och säkert fler än 25 tips men jaja, det flöt bara på om man säger så :)
Alla tips är testade och utförs ofta av mig, hopas att ni tar till något utav tipsen då detta är mycket mer miljövänliga  än de medel vi annars har hemma i skåpen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!