fredag 7 juli 2017

Recept himmelskt god Marängtårta

Detta är en söt, enkel och väldigt god tårta som man lätt gör förberedelserna till för att sedan garnera och servera direkt.

Du behöver:

Till Bottnarna:
1 dl äggvita ( ca tre stycken)
2-3 droppar ättikssprit
2 dl socker
marängtårta, recept marängtårta, recept tårta med marängbotten, recept tårta med maräng, matblogg, mittljuvahem, mitt ljuva hem,
Till Chokladsåsen:
3 äggulor
1 msk socker
3/4 dl vispgrädde
50 g smör
50 g mörk choklad

Garnering:
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Börja med bottnarna. Mät upp äggvitan och låt den bli rumstempererad. Häll upp den i en ren skål (jag använder alltid en rostfri skål när jag gör maräng då jag anser de som renast). Vispa äggvitan hårt med elvisp och tillsätt hela tiden sockret lite smått. Fortsätt vispa marängen tills den smöret och rör försiktigt hela tiden. När såsen tjocknat, är den klar, dra den då från värmen.Sedan är det bara att vispa tills marängen är blank och styv i skålen.

Fördela ut marängen på en plåt som är försedd med bakplåtspapper, jag brukar gör två stycken rektangulära till min tårta men det bestämmer man ju helt själv. Sätt in i  ugnen på 150° och efter 10 minuter, sänk värmen till 100° och låt den vara inne i en timme.
Stäng sedan av ugnen och öppna den på glänt och låt marängen stå på eftervärme. När du sedan tar ut plåten, lossa försiktigt på marängen så den ej går sönder.
Under tiden som marängen står i ugnen kan du ju passa på att göra chokladsåsen/krämen/ganachen.

Så här gör du Chokladsåsen:
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull, sjud upp blandningen på svag värme under omrörning och ha sedan i chokladen. När allt är varmt och smält, klickar du försiktigt i smöret och låter såsen tjockna under omrörning. När den väl tjocknat, lyfter du bort kastrullen från värmen.
Sedan är det bara att varva maräng, vispgrädde (uppvispad såklart) och chokladsås om vart annat, du kan sedan välja att servera den direkt eller ha den i kylen en stund (dock ej för länge för då bli marngenseg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!