måndag 20 maj 2019

Artros - en av Sveriges vanligaste sjukdomar

I samarbete med artros.org
Har du ont eller är du stel i lederna? Då kanske du lider av Artros.

Artros är en av världens vanligaste sjukdomar. Det är en sjukdom som påverkar brosket i lederna efter en lång tids belastning, vilket i sin tur bidar till ledsmärta. Den kan jämföras med – och har liknande symptom som ledgångsreumatism. Det är väldigt smärtsamt och störande för de som har denna sjukdom

Sjukdomen är först och främst livsstils-baserad och man kan göra mycket för att förebygga den när man väl börjar märka av symptomen. 
De är främst ledvärk och stelhet som hör till symptomen – i leder som till exempel höfter och
knän.
I Sverige idag lider 1 av 4 i åldern 45+ av detta. Artros är däremot inte åldersbaserad utan man kan bli drabbad av den redan i 20-års åldern om man har otur eller helt enkelt har valt fel livsstil. Så det gäller att vara vaken på symptom och veta vad man ska ha för livsstil redan i låg ålder.

Några av riskfaktorerna för Artos är:
Övervikt, monotona rörelser, tidigare eldskador, idrott på elitnivå samt ärftlighet. Detta är viktigt att ha koll på så att man kan vara förberedd.
Om man vill förebygga mot att bli drabbad av Artros så ska man ha koll på sin livsstil. Det är viktigt att ha en hälsosam kosthållning och ett aktivt liv. Träning och kunskap om sjukdomen är A och O.

Så, ta en ordentlig koll på hur ditt liv och leverne ser ut. 
Sitter du mycket? Har du monotona rörelser på jobbet? Äter du för mycket av skräpmat och onyttigheter? Är det så att det är jobbigt att ta sig upp från golvet?

Då kanske det är dags för en livsstils förändring.

Ta testet hos artors.org för att se om du är i riskzonen för att bli drabbad av Artros. Kika även in på deras sida  www.artros.org för att få veta mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!