Resa

Här nedan finner ni några av mina mest populära rese-reportage - trevlig läsning!

Tänk på att vissa saker så som priser eller event kanske inte längre stämmer, då vissa artiklar har några år på nacken..


En båtresa för alla - Tur och Retur till Helsingfors

Eftermiddag, Värtahamnen.

Lastbilar, småbilar, taxibilar och bussar kör fram och tillbaka. Folk som springer om varandra
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,
med resväskor, ryggsäckar och barnvagnar.
Framme vid vattnet ligger hon, lugn och harmonisk – utan en aning om all ruljans som sker runt om henne – Serenade, Silja Serenade.

Den här gången har vi packat resväskan för att ta oss en weekend ombord på denna Nöjesbåt, med stort N. Här finns något för alla; barn, ungdomar, vuxna samt pensionärer – här kan alla umgås sida vid sida.
Och är det inte nöjet som binder er samman så lär den 140 meter långa shoppinggatan göra det, för längs denna bjuds det inte bara på shopping och mat utan även försmak av vad kvällsshowerna har att erbjuda.

Serenade byggdes 1991, ett år som jag minns väl då jag fick min lillebror, men Serenade är inte liten någonstans. Dess design med shoppinggatan har lagt riktlinjer för många fler kryssare världen över för hur man bygger en lyckad nöjesbåt.
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,                              Serenade har även en tvillingsyster – Symphony – som är uppbyggd exakt likadant som Serenade och de går i skytteltrafik mellan Stockholm-Helsingfors med sina underbara 40-timmars kryssningar, som då ger oss två nätter ombord och sju timmar i de vackra huvudstäderna.

Så fort vi kommer ombord glömmer vi av all trängsel och stress som var, och kliver in i vår weekendvärld med vackra butiker, neonljus och gourmetmat.
Serenade erbjuder ett flertal gourmetrestauranger samt har även en ”vindedikerad” restaurang som har vinprovning och även säljer sitt eget vin. 
Så som på de flesta kryssningsbåtar erbjuds det även här en klassisk buffé där mat, öl, vin och läsk ingår till ett riktigt överkomligt pris. 

Men först måste vi upp till hytten och packa upp. Hytterna är bekväma och rymliga och om ni kan, så ska ni försöka få en insides hytt med fönster – då kan ni sitta och kika på de som flanerar nere på shoppingstråket. Fast att ha en hytt med sjöutsikt går ju verkligen inte av för hackor, ser vi då vi sedan sitter med ett glas bubbel och tittar ut över vår vackra skärgård.

Även fast båten kan ta ombord ca 2852 passagerare (och den var fullbokad då vi åkte)så känns det inte på så sätt fullt (vilket är bra, då man gärna vill ha lite ”space” på semestern), det finns gott om plats på restauranger och pubar - fast vill du vara helt säker på en plats i buffén eller just din favoritrestaurang så är ett tips att boka plats, så slipper du köa eller ta ett annat alternativ.
Vad som går som en röd tråd är i alla fall att maten är utomordentlig. 
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor, underhållning
Även underhållningen ombord håller hög klass, dansgrupper, trubadurer och underhållare ger sitt allt varje kväll för att göra just vår kväll så fantastisk som möjligt. 
Och varje kväll är det ett nytt uppträdande, vilket gör att var kväll blir unik.

Efter en fartfylld kväll vaknar man sedan upp i Helsingfors. Och med en skön
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,
morgonpromenad på cirka tio minuter längs hamnen kommer man till Esplanadparken i centrala Helsingfors.  Härifrån kan du välja vad du vill fylla dagen med – shopping, kultur, mat eller varför inte lite av alla tre alternativen. Vad som slog oss då vi gick runt i stan var att det fanns små ”gömda” minigallerior lite här och var. För då man kikade in genom en öppen entré så var det först som en gång man gick i som sedan öppnade upp sig och där inne befann sig mellan tre till åtta olika småaffärer, helmysigt!
Detta gör dock att man nästan villar bort sig lite, men tack och lov så är de flesta skyltarna i Helsingfors skrivna inte bara på finska utan även på svenska och engelska, mycket bekvämt.
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,
När vi promenerat runt bra länge i staden så var det ju dags för lite mat och det finns en rustik restaurang i Helsingfors hjärta som verkligen är värt ett besök – Zetor.
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,                              Ja, efter det tjeckiska traktormärket från 1946 har restaurangen fått sitt namn, och även inredningsstil – ja, hela stället andas rustikt, helylle och ja – lantliv. Grova träplankor till golv och massor av prylar som dekoration.

Till och med hela traktorer finns här inne vilka agerar som bord, stolar eller helt enkelt ögonfröjd för den som vill.
Maten är finskbaserad med inspiration från norra delarna av Sverige och Ryssland. Rätterna är väldigt generösa och som de själva säger har de ”trucker-meals”, vilket är mer än väl tilltagna portioner.
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,

Zetor ligger precis invid den stora gatan Mannerheimintie 3-5. För att lätt hitta restaurangen så bör du höja blicken något och leta efter Zetor-loggan som finns uppe på huset.

Mätta, goa och glada går vi tillbaka till fartyget. Väl ombord bänkar vi oss vid shoppingstråket för att vila fossingarna lite samt att kika på de som går och letar taxfree-fynd i de små butikerna. Kvällen inleder vi med lite mat för att senare följas av en ny glittrande show och kanske dans på det. 
reesereportage, resartikel, resebloggare, travelblogger, influencer resor, turism influencer, svensk blogg om resor, mittljuvaheminsta, mitt ljuva hem, mittljuvahem, resa till helsingfors, silja line, zetor,
En nattmacka blir det nog också innan det är dags att vakna i Stockholm och kliva av denna underbara kryssningsbåt som givit oss en flärdfylld weekend.
Och med weekenden i minnet och ett leende på läpparna stiger vi av Silja Serenade, går genom Värtahamnen och möter, lite avundsjukt, folk som kommer med resväskor, ryggsäckar och barnvagnar då det är deras tur att åka med Nöjesbåten, med stort N.

Tänkte ge er en liten samlad återblick av vår weekend i Helsingborg.

Någon sa till oss att Helsingborg är den krogtätaste staden – och det märkte vi verkligen när
vi kom dit, hjälp vad massor med härliga ställen att besöka! Självklart kommer jag att berätta om några av våra favoriter – och jag listar dem ven sedan såklart så att ni lätt ska hitta dit.

Vi valde att bo ”mitt i smeten” så att säga, nära till shoppingstråk, restauranger, hamnen och
sevärdigheter, dessvärre hade vi lite otur med hotellrummet men efter att vi bytt rum till dag två så vart det bättre, men jag väljer ändå att inte nämna hotellet här.Dag ett hade vi en underbar dag i staden, promenerade väldigt mycket och fick ihop närmre 1,5 mil bara på att gå runt i staden.

travelblog, resblog, restips, influencer rresor, influencer göteborg, influencer västra götaland, mittljuvaheminsta, miittljuvahem, mitt ljuva hem, jennifer swedenborg, restips, helsingborg, kärnan, karnan
travelblog, resblog, restips, influencer rresor, influencer göteborg, influencer västra götaland, mittljuvaheminsta, miittljuvahem, mitt ljuva hem, jennifer swedenborg, restips, helsingborg, terasstrapporna,Vi gick upp för TerassTrapporna, även kallade Oscar den II´s terrass (dessa trappor är verkligen vackra!) mot Kärnan. Vilken imponerande byggnad!!  Den står där stolt med sina 35 m i höjd.
 
Den var tänkt som ett flerbostadshus med skottgluggar och en enda spiraltrappa i mitten som sammanfogade de olika våningarna, perfekt för att husera många soldater som samtidigt kund försvara riksborgen som den hörde till.  Tänk vad de kunde redan å 1300-talet!

Här uppifrån kunde man se ända bort till Malmö när vädret är klart- men vi valde att fota den vackra utsikten från terasstrapporna – då vi blickade ner mot hamnen och färjan som dagen efter skulle ta oss till Helsingör.

Men tillbaka till restaurangtipsen;
Under dessa dagarna hann vi med att äta på:

travelblog, resblog, restips, influencer rresor, influencer göteborg, influencer västra götaland, mittljuvaheminsta, miittljuvahem, mitt ljuva hem, jennifer swedenborg, restips, helsingborg, papadam, ät indiskt
travelblog, resblog, restips, influencer rresor, influencer göteborg, influencer västra götaland, mittljuvaheminsta, miittljuvahem, mitt ljuva hem, jennifer swedenborg, restips, helsingborg, harrys hbg, Harrys, med en fin inredning och glad personal, härligt beläget nära hamnpromenaden – nästan mitt emot tågstationen.
Här valde jag Moule Frites (vinkokta blåmusslor med pommes) och Maken tog en köttbit, vi båda tyckte att det var väldigt gott.  
Vi åt indiskt på restaurant  Papadam, som finns på en av inre gatorna – det var superdupergott, jag valde här MixSizlar (en tallrik med stora räkor, kött och kyckling) medans Maken åt Tikka Masala.
På Madame Moustache åt vi lunch med en härlig lunchmeny och trevlig afterwork!
En kväll valde vi även att sitta på Paulos för en liten öl och planks med kallskuret – så gott!

Sist och minst – men bara i storlek är Ebbas Fik. Detta var det häftigaste fik jag varit på i Sverige! Allt här inifrån är från 50—60-talet (ja förutom personalen och kakorna)Inredningen är sååå häftig och välbehållen, jukeboxen fungerar (till Makens lycka ) och missa heller inte att det har en så härlig utegård på baksidan – så värt ett besök!!

travelblog, resblog, restips, influencer rresor, influencer göteborg, influencer västra götaland, mittljuvaheminsta, miittljuvahem, mitt ljuva hem, jennifer swedenborg, restips, helsingborg, ebbas fik

Något som jag anser vara generellt för Helsingborg är att det inte tas ut några hutlösa priser, det är relativt jämnt överallt, vilket gör att man verkligen går till den restaurangen man anser passar ens egen smak.

Japp, Helsingborg får tummen upp!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad rar du är som lämnar mig en kommentar. Det är kul att få höra vad du tycker och tänker!!
Ha en underbar dag!! Kram!